Patrimonium logo
Logo Patrimonium

Aanpassingen in de woning

Je mag als huurder bepaalde dingen in de woning aanpassen. Dit is in de wet zo geregeld. Denk hierbij aan een nieuwe keuken, ligbad of een vergrote kamer door het uitbreken van een muur. Hiervoor hebben wij wel duidelijke spelregels opgesteld in het ZAV-beleid (Zelf Aangebrachte Voorziening). 

Wij onderscheiden twee categorieën zelf aangebrachte voorzieningen:

  • Onroerende zaken. Dit zijn zogenaamde 'aard- en nagelvaste' voorzieningen oftewel voorzieningen die vastzitten in/aan de woning. Denk hierbij aan een dakraam, keukenblok, andere tegels, wandcontactdozen, plavuizen, granol, andere deuren etc. Voordat je deze voorzieningen aanbrengt, moet je een ZAV-aanvraag doen, via formulier voor een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV)
  • Roerende zaken. Dit zijn voorzieningen die niet in/aan de woning vastzitten. Voorbeelden zijn zachte vloerbedekking, laminaat, gordijnen, een douchecabine, buitenverlichting, gordijnkappen, vensterbanken en losse kasten. Voor het plaatsen van deze voorzieningen is geen toestemming nodig. 

Voor voorzieningen (zowel roerend als onroerend) aan de buitenzijde heb je altijd toestemming nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonwering, rolluiken, een (schotel)antenne, luifel, en dergelijke. Ga je klussen in een woning die gebouwd is vóór 1994? Vraag dan altijd advies aan Patrimonium. In woningen die gebouwd zijn vóór 1994 kan namelijk asbest zitten. 

Stappen ZAV-aanvraag

Je kunt hier het formulier voor een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV) downloaden om toestemming voor een voorziening in of aan de woning bij Patrimonium aan te vragen.

In principe mag je de aanpassing meenemen naar de (eventuele) nieuwe woning. Voorwaarde is wel dat er bij het weghalen van de aanpassing geen schade aan de woning wordt toegebracht en dat de oorspronkelijke voorziening door de vertrekkende huurder wordt hersteld/vervangen. Patrimonium verstrekt geen vergoedingen voor het overnemen van aanpassingen. De kosten voor het aanbrengen, onderhouden en vervangen van een verandering zijn voor rekening van de huurder. Veranderingen die de huurder zelf in of aan de woning aanbrengt, worden niet gedekt door de opstalverzekering van Patrimonium. De huurder is zelf verantwoordelijk voor controle en/of aanpassing van de dekking door de eigen inboedelverzekering.

In de gevallen waarin de huurder en de verhuurder geen overeenstemming bereiken over de zelf aangebrachte verandering (ZAV), kan de betreffende kwestie worden voorgelegd aan de regionale geschillencommissie. Die geeft een bindend advies. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via wijkbeheer@patrimonium-groningen.nl

Patrimonium verandert iets aan de woning

Sommige aangevraagde voorzieningen brengt Patrimonium zelf aan, zoals een dakraam, cv-installatie of glasisolatie. Het onderhoud van deze voorzieningen betalen wij. Voor het plaatsen van deze voorzieningen berekenen wij jou een huurverhoging of vragen wij je eenmalig een bedrag te betalen. Ook deze voorzieningen moet je schriftelijk bij ons aanvragen. 

Woningaanpassing & Wet Voorzieningen Gehandicapten

Bepaalde bewoners hebben door een handicap of ouderdom hulpmiddelen nodig om het wonen makkelijker te maken. Een woning is dan aan te passen met bijvoorbeeld extra beugels in de douche en het toilet, een hogere toiletpot, een douchestoeltje of automatische deuropeners. Deze voorzieningen kosten veel geld.

Soms kun je aanspraak maken op subsidie via de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Die moet je zelf aanvragen bij het Centraal Meldpunt Zorg van de Gemeente Groningen. Dit kan door te bellen naar 050 367 4200.

Meer informatie hierover lees je in onze brochure Algemene Voorwaarden Zelfstandige Woonruimte. In deze brochure staan de algemene verplichtingen en aansprakelijkheid van verhuurder en huurder beschreven.