Realisatie nieuwbouw KnikDak aan de Onnemaheerd in Beijum

Aan de Onnemaheerd in Beijum start begin 2020 de bouw van KnikDak. In KnikDak wordt huisvesting geboden aan kinderopvang SKSG en aan jongeren van Jongerenzorg Groningen. Architectenbureau Onix NL tekende voor het ontwerp van KnikDak, vanwege het zogeheten karakteristieke knik in het dak van het gebouw.

De locatie van KnikDak ligt op het veld achter de Dom Helder Camara Basisschool aan de Onnemaheerd in Beijum. De school en de daarin gehuisveste kinderopvang maken een sterke groei door en hebben dringend behoefte aan extra huisvesting. Daarnaast heeft Jongerenzorg Groningen in Beijum behoefte aan woningen voor jongeren die zelfstandig begeleid/beschermd wonen. KnikDak voorziet in die behoeften.

Betrokken partijen zijn erg blij met het resultaat. Namens toekomstig eigenaar Christelijke Woningstichting Patrimonium laat manager Vastgoed Kees van den Berg weten blij te zijn aan een bijzondere doelgroep huisvesting te gaan verhuren: “Het is een doelgroep die bijzondere aandacht verdient en dat past goed in de doelstelling van onze woningstichting.” Directeur Joyce Mollema van de Dom Helder Camara Basisschool en manager kinderopvang SKSG meent dat de nieuwbouw nu al af zou mogen zijn: “We groeien echt uit ons jasje”. Directeur Niels Timmer van Jongerenzorg Groningen kan dit alleen maar beamen: “Jongerenzorg Groningen heeft veel aanvragen van jongeren die graag in een vertrouwde omgeving in Beijum zelfstandig willen wonen maar wel begeleiding nodig hebben. De woningen en de dagbestedingsruimte die in KnikDak komen voorzien daar in”. Het ontwerp van KnikDak kwam tot stand nadat de gemeente Groningen een prijsvraag had uitgeschreven voor de locatie. Volgens wethouder Van der Schaaf van de gemeente was het onder meer de winnende inzending omdat: “Gebruikers en bewoners van KnikDak uit de wijk komen en het gebouw dus beschikt over lokaal draagvlak. Daarbij geeft KnikDak ook terug aan de wijk in de vorm van een openbaar plein en gaan de jongeren in en voor de directe omgeving aan de slag, onder meer in de naast gelegen stadsboerderij De Wiershoeck”. Ontwikkelaars Henk Folkersma en Rutger Gietema, die de prijsvraag wonnen, geloven dat er in Stad meer behoefte is aan bijzondere nieuwbouw voor bijzondere doelgroepen: “Wij zijn daarom erg blij dat wij met ons allen dit gebouw gaan realiseren. Niet alleen voor de gebruikers en bewoners, maar ook voor wijk én Stad!”. Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam is verantwoordelijk voor de realisatie (aardbevingsbestendig) van KnikDak. Directeur Jan Emmo Hut: “We zijn met de voorbereidingen gestart, als alles volgens planning gaat wordt KnikDak eind 2020 opgeleverd.”
Impressie KnikDak:


Vorige berichten