Wat te doen met loden leidingen in huis?

In woningen en andere panden die zijn gebouwd voor 1960 kunnen ze nog voorkomen: loden leidingen. Voor zwangere vrouwen en kleine kinderen tot en met 7 jaar kunnen kleine hoeveelheden lood in drinkwater gezondheidsrisico’s opleveren. Daarom adviseert de Gezondheidsraad huiseigenaren om loden waterleidingen te vervangen. Patrimonium heeft alle loden waterleidingen in haar bezit vervangen bij renovatiewerkzaamheden. Toch kan het voorkomen dat er onverhoopt nog ergens leidingen aanwezig zijn zonder dat Patrimonium dit weet. Het grootste deel van de waterleidingen zit vaak onder de vloer of in de muur. Twijfelt u of in uw woning nog loden leidingen aanwezig zijn kunt u dit controleren. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt. Een koperen leiding is rood of groenachtig. Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Dan is de kans groot dat er verderop ook nog loden leidingen liggen.

Hoe u kunt testen of u loden leidingen in huis hebt kunt u bekijken in het onderstaande filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=1zoDc0SV5kY#action=share

Als u nog twijfelt of u bent niet bij machte om de test uit te voeren kunt u contact opnemen met Patrimonium. Wij checken dan uw adres op de bij ons aanwezige gegevens over het leidingwerk. Als er nog twijfels blijven bestaan komt onze servicemedewerker langs om te controleren of er nog loden leidingen in uw woning aanwezig zijn.

Heeft u loden leidingen dan adviseren wij aanstaande moeders, en kinderen tot en met 6 jaar binnenshuis flessenwater te drinken (of kraanwater te drinken van een huis zonder loden waterleidingen). En elke ochtend de kraan twee minuten halfopen te zetten, voordat u het water drinkt. Het toilet doorspoelen is een goede manier om water in de leidingen te verversen, zonder te verspillen. Let op! Looddeeltjes verdwijnen niet uit het water door het te koken of te filteren.

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen op via vastgoedbeheer@patrimonium-groningen.nl.


Vorige berichten